1. Aksanınızı Seçin
Öncelikle dilinizi hangi aksanda geliştirmek istediğinizi belirleyin. Amerikan aksanı, İngiliz İngilizcesi aksanı, farklılık göstermektedir. Konuşma şekilleri ve vurguları değişiklik gösterdiği için ilk önce hangi aksanda ilerleyeceğinizi netleştirin ve bütün programı bunun üzerine inşa edin.
2. Dinlerken Konsantre Olun
Bir film, dizi veya şarkı olsun… Yabancı dilde dinlediğiniz şey her neyse, ona iyice kulağınızı verin. Sadece anlamakla yetinmeyin. Kelimeleri nasıl telaffuz ettiğine de dikkat kesilin ve daha sonra kullanmak üzere hafızanıza yerleştirin.
3. Ses Hedefleri Edinin
Her defasında kendinize bir hedef edinin. Örneğin İngilizcedeki “the” harfindeki peltek sesi çıkarmakta zorlanıyorsanız, bu yapıya sahip kelimeler üzerine odaklanın. Hedef edinirseniz, dinlediğiniz her şey daha öğretici olmaya başlayacaktır.
4. Ağız Hareketlerine Dikkat Edin
Kelimelere şekil veren, seslere hayat veren yegane organımız, ağzımız ve dilimiz. Dolayısıyla telaffuz sorununu çözmeye çalışırken ilk dikkat etmemiz gereken yer, bu kelimelerin ağızda nasıl şekillendiği. İzlediğiniz filmlerde veya karşılıklı konuştuğunuz kişilerin ağız hareketlerine dikkat edin.
5. Duyduğunuzu Tekrar Edin
Ne kadar dinlerseniz dinleyin, tekrar etmediğiniz sürece, doğru telaffuz edip etmediğinizi bilemezsiniz. O yüzden, dinlediğiniz şeyleri yüksek sesle bir de siz tekrar edin. Bunu birkaç defa üst üste de yapabilirsiniz. Öğrendiğiniz yeni kelimeler, yeni söyleyiş biçimleri kısa sürede dilinize oturmaya başlayacaktır.
6. Kendinizi Dinleyin
Her ne kadar yüksek sesle konuşmak kendimizi dinlememize yardımcı olsa da, dışarıdan bir dinleyicinin yorumları her zaman daha gerçekçi olacaktır. Bu yüzden, İngilizce konuşurken kendi sesinizi kaydedip sonrasında dinlerseniz, temel telaffuz hatalarınızı daha net göreceksiniz.
7. Yazılı Kaynaklardan Yardım Alın
Telaffuzumuzu düzeltmeye çalışırken, ana odağımız dinleme ve konuşma olsa da, yazılı kaynaklar da bu yolda size yardımcı olacak araçlardır. Sözlüklerin ve başka kaynakların, kelimelerin telaffuzuyla ilgili verdiği ipuçlarına mutlaka göz atın.
8. Not Alın
Kendinize ufak hatırlatmalar yazın. Telaffuz ederken zorlandığınız yerler gördüğünüzde, benzer bir söyleyiş biçimini not alın. Daha sonra okumaya çalıştığınızda, nasıl söylendiğini daha çabuk hatırlayacaksınız.
9. Benzer Kelimeleri Bulun
Telaffuzu benzer olan kelimeleri bir araya toplayın. Her birinin telaffuzunu ayrı ayrı hatırlamak yerine, onları zihninizde bir araya toplamanız, hatta aynı cümle içerisinde kullanmanız, bilgilerin daha çabuk oturmasına yardımcı olur.
10. Yardım Alın
Telaffuzunuzu iyileştirmek mi istiyorsunuz? O zaman hata yapmayı göze alın. Tüm bu plan içerisinde belki de en önemli madde olan “yardım almak” sizin yolunuzdaki anahtar kısım. Konuşmaktan çekinmeyin, eksiklerinizi sorun ve beraber olduğunuz kişilerin telaffuzunuzdaki hataları düzeltmelerini isteyin.